Fake profil

Ovom prilikom, željeli bismo Vam predstaviti posebnu vrstu socijalnog inženjeringa.

Slijedeća metoda učestalo se koristi za prijevare, obećavajući ljudima veliku korist ili dobit. U većini slučajeva, uobičajenom Internet korisniku nije očigledno da je riječ o prevari koja može izazvati štetu žrtvama prijevare. U ovom slučaju, cijeli niz lažnih profila i/ili računa kreiran je na društvenim mrežama, u svrhu prikupljanja povjerljivih podataka za ilegalne svrhe. Društvene mreže su izuzetno popularne, te stoga predstavljaju idealnu platformu za prijevare koristeći lažne profile. U slijedećim poglavljima prodiskutirati ćemo različite tipove prijevara, kako ih prepoznati i kako ih spriječiti.
 
Zašto se kreiraju lažni profili?

Danas je relativno lako i brzo kreirati lažne profile. Sve što je potrebno je nekoliko osobnih podata-ka i slika osobe. U slučaju potrebe, ti podaci se dopunjavaju lažnim, izmišljenim podacima. Potrebni podaci su često lako dostupni sa Interneta. Podaci se kopiraju i kradu sa postojećih računa i profila i na taj način se krade digitalni identitet žrtve. Razlozi za krađu identiteta uobičajeno su pribavljanje povjerljivih i osobnih podataka, u svrhu manipulacije i ucjene.
 
Pokušaji prijevare korištenjem izmišljenih profila

Kod ove vrste prijevare, primate zahtjev za dodavanjem u kontakte od nepoznate osobe. Ukoliko na to pristanete, Vaš novi kontakt zatražiti će vas dodatne informacije. Možete dobiti upite da podijelite broj telefona, podatke o bankovnom računi i slično. Sa dovoljno takvih detalja, prevarant može izvršiti krađu novca i slično.
Još jedna vrlo česta prijevara je zahtjev za prijateljstvom od strane nepoznatih, vrlo atraktivnih osoba, modela ili poznatih osoba. Osoba koja vam šalje zahtjev, pretvara se da je zainteresirana za Vas te pokušava prikupiti što više informacija o Vama. Ukoliko se upustite u komunikaciju s njima, vrlo brzo mogu prikupiti dovoljno informacija o Vama i možete postati žrtva ucijene.
 
Pokušaji prijevare korištenjem lažnog predstavljanja

Postojeći pravi profili stvarnih osoba se detaljno kopiraju, te se u njihovo ime otvaraju novi profili pod kontrolom prevaranata. Pritom se koriste Internetom da prikupe što više podataka i detalja o žrtvama. Iz tog razloga, kritično je da Internetu objavljujete što je moguće manje informacija o Vama i Vašem životu.
Koristeći ove trikove, validni računi i profili otvoreni su u Vaše ime i mogu se koristit za narušavanje i manipuliranje Vašeg digitalnog i socijalnog privatnog okoliša.
 
Pokušaji prijevare putem „hakiranog“ ukradenog profila

Još jedan način za krađu Vašeg identiteta je da netko ukrade pristup vašem profilu ili računu. Stoga, trebate adekvatno štititi vaše Internet profile i korisničke račune korištenjem različitih, sigurnih za-porki, koje redovito treba mijenjati. Ove mjere štite vaše podatke i okoliš, privatno i poslovno. Savjete za odabir prikladnih zaporki.

 Kakvu štetu ovo može prouzročiti?

Ukoliko žrtva prevare vrši značajnu ulogu radu tvrtke, šteta može biti značajna, osobno i profesionalno.

Kako mogu prepoznati lažne profile na društvenim mrežama?

Provjerite podatke. Prevaranti često čine greške u pisanju!
Provjerite da li podatci imaju smisla i da li su aktualni.
Budite sumnjičavi prema profilima koji su nepotpuni i imaju vrlo malo aktivnosti
 
Kako se zaštiti od lažnih profila?

Pokazati zdravu dozu sumnjičavosti prema novim i neuobičajenim zahtjevima za prijateljstvom
Nemojte dijeliti previše informacija na društvenim mrežama i Internetu.
Podesite Vaš profil tako da samo Vaši (dokazani) prijatelji imaju pristup Vašim osjetljivim podacima.
Ukoliko Vaš profil postane kompromitiran, obavijestite Vaše kontakte na opasnost.
Nove zahtjeve za prijateljstvom ograničite na osobe koje zaista poznajete, te provjerite da li sto zaista oni nekim drugim načinom (poziv telefonom, SMS, E-mail)
 
Kome mogu prijaviti lažni profil?

Ukoliko sumnjate da bi nečiji profil mogao biti lažan ili kompromitiran, odmah prijavite svoje sumnje službi podrške Vaše društvene mreže. Ukoliko osobno poznate osobu čiji račun je ugrožen ili takvu žrtvu prijevare imate mogućnosti kontaktirati, bilo bi od pomoći da u tom slučaju žrtvu prevare obavijestite direktno.