Smanjenje ugljičnog otiska u fokusu

Godišnja analiza ugljičnog otiska temelj je za poboljšanje vlastitih procesa, usporedbe s drugim društvima i smanjenje vlasitih emisija stakleničkih plinova.

Ugljični otisak je mjera ukupne emisije stakleničkih plinova koju neki proizvod ili usluga uzrokuje tijekom svog cjelokupnog životnog ciklusa. Ugljični otisak izračunava se ekvivalentnim vrijednostima CO2.

Unatoč intenzivnim naporima, podaci o okolišu za većinu nekretnina dostupni su nam tek nakon datuma objave Izvješća o održivom razvoju. Međutim, kako bismo mogli dati naznaku razvoja emisija stakleničkih plinova za 2019. godinu, pripremili smo ekstrapolaciju za 2019. godinu.
Ugljični otisak smanjen je za 64% od 2012.

BKS Bank izračunava svoj ugljični otisak od 2012. godine, kada smo emitirali 2.393 t CO2 ekvivalenta. Zadovoljni smo što smo od tada uspjeli značajno smanjiti naš ugljični otisak. Glavni razlog tome je što u Austriji i Hrvatskoj sada koristimo struju iz obnovljivih izvora energije. U 2020. godini možemo izvijestiti o smanjenju ugljičnog otiska na 865 t CO2 ekvivalenta (-11,9%). Naš ugljični otisak po zaposleniku sada iznosi 0,9 t CO2 ekvivalenta.

U 2020. godini električna energija činila je najveći udio u našem ugljičnom otisku sa 190 t ekvivalenata CO2, zatim dizel sa 169 t ekvivalenata CO2 i centralno grijanje sa 164 t ekvivalenta CO2. Pandemija COVID-19, imala je utjecaj na emisiju ugljika, prvenstveno na potrošnju goriva i električne energije.