BKS Bank značajno povećala poslovni rezultat

27.08.2021

BKS Bank prekoračila je granicu od 10 milijardi eura ukupne imovine, a njezina polugodišnja dobit od 36,6 milijuna eura znatno je iznad vrijednosti ostvarene u prethodnom usporednom razdoblju.

Otkad je prije 35 godina (1986.) izašla na Bečku burzu, BKS Bank kontinuirano razvija svoju poslovnu politiku te se rano okrenula mogućnostima koje pružaju digitalizacija i održivo poslovanje. Bitan čimbenik uspješnosti bio je i ulazak na međunarodna tržišta - prije svega u Hrvatsku koja danas ima važnu ulogu u grupi BKS Bank. 

Upravo je takav kontinuirani rast sada doveo do osvajanja značajnog praga vrijednosti imovine. „Prvi put smo uspjeli premašiti prag bilančne svote od 10 milijardi eura”, zadovoljna je predsjednica Uprave BKS Bank Herta Stockbauer, posebice time što je u prvom polugodištu ove godine ostvarena dobit od 36,6 milijuna eura, što je za 16,8 milijuna eura iznad rezultata prethodne godine. 

Ohrabrujući kreditni rast
Rastu ukupne imovine pridonio je pozitivan razvoj u kreditnom i depozitnom poslovanju. „Iako su brojne tvrtke u prvom polugodištu još uvijek patile od ograničenja uzrokovanih Covidom-19, spremnost za ulaganje bila je ohrabrujuće visoka. U okviru Grupe odobrena su nova financiranja u visini 1,1 milijardu eura tako da su potraživanja prema klijentima porasla za 2,8 posto na ukupno 6,8 milijardi eura“, navodi Stockbauer.

Primarni depoziti ponovno na rekordnoj razini
Nakon što su primarni depoziti krajem 2020. dosegli svoju najvišu povijesnu razinu, povećanje se nastavilo i u 2021. „Rekordnu razinu od 7,9 milijardi eura (+7,2 posto) promatramo dvojako. S jedne strane izrazito smo zahvalni na velikom povjerenju naših klijenata, no to ujedno znači da moramo biti spremni na relativno visoke troškove. Višak likvidnosti se, naime, kod Europske središnje banke i nadalje može ulagati samo uz negativnu kamatu od -0,5 posto, što pak nepovoljno utječe na profitabilnost banaka“, pojašnjava Herta Stockbauer. 

Značajan porast dobiti
Navedeni uspjesi u operativnom poslovanju rezultirali su izvrsnim rezultatom dobiti od 36,6 milijuna eura (+16,8 mil.). Takvo povećanje, između ostaloga, možemo zahvaliti atraktivnom tržišnom okruženju, manjim rezervacijama za kreditne gubitke i poboljšanom vlastitom kapitalu. Prihodi od kamata u iznosu od 81 milijuna eura zaostajali su za prihodima u istom razdoblju prethodne godine, no istovremeno su kamatni troškovi pali za 12,3 posto na 13,6 milijuna eura, a i očekivani val insolventnosti uslijed pandemije izostao je na brojnim mjestima. To je rezultiralo smanjenim pričuvama za rizike. Sa 30. lipnjem 2021. je BKS Bank za kreditni rizik dodatno rezervirala 9,5 milijuna eura, što je za 5,9 milijuna eura odnosno 38,5 posto manje u odnosu na lipanj 2020. Zbog toga je neto prihod od kamata nakon rezerviranja za rizike porastao za 6,2 posto na 58 milijuna eura. 

Veći troškovi zaposlenih i digitalizacije  
Administrativni troškovi porasli su sa 60,4 na 64,4 milijuna eura, od čega 39,5 milijuna eura (+5,1 posto)otpada na troškove zaposlenih čiji je dinamični razvoj posljedica izmjena kolektivnog ugovora i povećanja broja zaposlenih. Povećanje materijalnih troškova uglavnom je posljedica većih informatičkih troškova nastalih provedbom strategije digitalizacije.  

Vrlo dobar poslovni razvoj u Hrvatskoj 
Alexander Novak, član Uprave BKS Bank, govori o dobrom razvoju poslovanja u Hrvatskoj: „Veseli nas što je hrvatsko gospodarstvo uzelo novi zamah u 2020.“ O razvoju kreditnog poslovanja Novak se također izražava vrlo pozitivno: „Zadovoljni smo što smo volumen kredita uspjeli povećati za 5,4 posto na 311 milijuna eura“ 

Veliko srce za žrtve potresa
Održivo poslovanje općenito igra važnu ulogu u korporativnoj strategiji BKS Bank, pa su hrvatska podružnica Banke i BKS-leasing Croatia d.o.o. proveli niz mjera u cilju usklađivanja poslovnog i obiteljskog života svojih zaposlenih, promicanja njihovog zdravlja te na dobrobit zajednice. Stoga ne iznenađuje da su i BKS Bank i zaposlenici početkom ove godine pokazali svoje veliko srce. „Naši zaposlenici donirali su oko 10 tisuća eura uglednoj nevladinoj organizaciji Solidarna, a taj je iznos BKS banka uvećala za mobilnu kućicu za žrtve potresa. „Pogođeni razornim potresom, brojni su ljudi izgubili svoje domove. Pomogli smo tako što smo jednoj obitelji osigurali dobro opremljenu mobilnu kućicu“, rekao je Novak. 

Optimističan pogled na drugo polugodište
Herta Stockbauer i Alexander Novak s optimizmom gledaju u drugo polugodište. „Potpuno smo predani realizaciji važnih strateških ciljeva. Gospodarske prognoze za naša tržišna područja pokazuju prema gore, a napredak u procjepljivanju daje nam razloga za nadu da je vrijeme lockdowna iza nas. Stoga smo optimistični u pogledu daljnjeg razvoja BKS Bank.“