BKS Bank u prvih šest mjeseci poslovala dinamično i učinkovito

30.08.2019

BKS Bank, koja kotira na burzi, povećala je dobit grupe za 29,1 %. U Hrvatskoj planira otvoriti još jednu poslovnicu u Zagrebu.

Fotografija (autor: Gernot Gleiss, korištenje bez naknade):
Tihomir Zadražil i Juraj Pezelj, direktori BKS Bank Hrvatska, Herta Stockbauer, predsjednica Uprave, i Alexander Novak, član Uprave (s lijeva), izvješćuju o izvrsnom razvoju poslovanja.

BKS Bank se u 2019. gospodarski razvija u izvrsnom smjeru. Predsjednica Uprave Herta Stockbauer s ponosom donosi rezultate poslovanja za prvih šest mjeseci, ističući dobit od 42,1 milijuna eura (+29,1 %), bilančnu sumu od 8,7 milijardi eura (+3,1 %), te uspješna nova, digitalna rješenja i značajni porast klijenata.

Uspješna izgradnja poslovnih usluga
„Važan strateški cilj je daljnja izgradnja naših poslovnih usluga kako bismo smanjili ovisnost o kamatnom poslovanju. Porast prihoda od naknada u platnom prometu za 4,4 % na 10,7 milijuna eura dokazuje da smo u tome uspjeli. Rezultat trgovanja vrijednosnim papirima zabilježio je povećanje od 21,8 % na 7,7 milijuna eura. Sveukupno, neto prihod od naknada povećan je za 6,8 % na 29,2 milijuna eura“, izvještava Stockbauer. Neto prihod od kamata porastao je za izvrsnih 7,2 % na 70,5 milijuna eura.

Krediti i primarna sredstva i dalje u porastu
„Iako su prognoze gospodarskog rasta niže u odnosu na prethodnu godinu, vrlo smo zadovoljni razvojem potražnje za našim kreditima u zemlji i inozemstvu. Potražnja je osobito u drugom tromjesečju poprimila značajan zamah“, objašnjava Stockbauer. Ukupni zajmovi prije rezerviranja za rizike sa 30. lipnjem 2019. iznose 6,2 milijarde eura, što je porast od 2,2 % u odnosu na kraj 2018. godine.
I u području primarnih depozita zabilježen je novi maksimum: „Još jednom premašili smo prošlogodišnju rekordnu razinu za 5,2 %. Depoziti klijenata iznosili su 6,5 milijardi eura, pri čemu dominantno mjesto, već dulje vrijeme, imaju depoziti „po viđenju“, koji su također snažno porasli“, izvještava Stockbauer.

U Hrvatskoj se krećemo u dobrom pravcu
Član Uprave Alexander Novak, koji je odgovoran za međunarodno poslovanje, jednako je zadovoljan razvojem BKS Bank na međunarodnim tržištima. BKS Bank u Sloveniji, Hrvatskoj i Slovačkoj posluje u području bankarstva i leasinga. U Hrvatskoj trenutačno posluje putem tri poslovnice. „Vodimo računa o dobrom razvoju poslovanja proteklih godina, stoga u Zagrebu planiramo otvoriti još jednu poslovnicu. Trenutačno procjenjujemo različite moguće lokacije. Očekujemo da ćemo novu poslovnicu otvoriti do kraja godine, odnosno najkasnije do sredine 2020. godine“, kaže Novak.
Tihomir Zadražil i Juraj Pezelj, direktori podružnice BKS Bank u Hrvatskoj, zadovoljni su rezultatom neto dobiti od 3,2 milijuna eura. Sa 30. lipnjem, hrvatska podružnica plasirala je 288,1 milijuna eura kredita (+3,1 %). Primarni depoziti iznosili su, 124,6 milijuna eura. Osobit porast zabilježilo je leasing poslovanje. U odnosu na kraj 2018. godine, BKS-Leasing Croatia d.o.o. povećalo je volumen leasing poslovanja za jednu petinu – na 60,1 milijuna eura.