2023. je bila sva u znaku rasta

04.04.2024

BKS Bank je na putu rasta: 2023. godinu obilježili su snažan razvoj poslovanja, uspješno provedena dokapitalizacija i izlazak na novo inozemno tržište.

Herta Stockbauer, predsjednica Uprave BKS Bank, i njezin nasljednik, član Uprave Nikolaus Juhász, osvrću se na uspješnu 2023. godinu.
U prvoj godini nakon 100. obljetnice, BKS Bank postigla je rekordne rezultate: konsolidirana godišnja dobit nakon oporezivanja iznosila je 179,1 milijun eura, što odgovara povećanju od 115,5 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu. “Zadovoljni smo ovim izvrsnim poslovnim rezultatom. U okruženju koje karakteriziraju geopolitičke napetosti i gospodarska neizvjesnost, naša sposobnost da brzo odgovorimo na promjene pokazala se važnijom nego ikad”, izjavila je Herta Stockbauer, predsjednica Uprave BKS Bank. “Naša je Banka u više navrata pokazala svoju inovativnu snagu i stabilnost u izazovnim vremenima.” Pozitivan razvoj zabilježen je i u Hrvatskoj. “Naši klijenti cijene našu izvrsnost”, kaže Bahrudin Kovačević, koji u Hrvatskoj zajedno s Ivanom Biga obnaša dužnost direktora.

Volumen kredita povećan je na 7,4 milijarde eura
Ukupna imovina BKS Bank porasla je na 10,7 milijardi eura. “U kreditnom poslovanju zadovoljni smo povećanjem kredita i predujmova klijentima od 3,3%. Prethodne godine u cijeloj Grupi, odobreno je 1,5 milijardi eura novog financiranja. Od toga je 90,9% odobreno pravnim osobama.

Kod depozita nastavljen je trend prema depozitima s dužim rokom oročenja. Dok su a vista depoziti na računima i štednim knjižicama posebno smanjeni, porast od 62,7% zabilježen je kod oročenih depozita, koji su posebno bili popularni u segmentu poslovanja sa stanovništvom i to s porastom od 73,0%. Nakon godina niskih kamatnih stopa, u kojem su vezani štedni proizvodi smanjeni u korist prekonoćnih depozita, klijenti su odgovorili na kretanje kamatnih stopa, što je bilo popraćeno atraktivnijim uvjetima s dužim oročenjima.

Neto prihod od kamata nakon rezerviranja za rizike veći je za 60,9%
Promjena kamatnih stopa dovela je do normalizacije kamatnog poslovanja: prihodi od kamata porasli su na 322,3 milijuna eura; ostali prihodi od kamata porasli su za 21,7 milijuna eura na 47,4 milijuna eura, a rashodi od kamata učetverostručili su se na 121,1 milijun eura.
Istodobno s prigušenim gospodarskim rastom rezervacije za rizike su se povećale. U 2023. iznosili su 38,4 milijuna eura, što odgovara povećanju od 12,5 milijuna eura. Kamatni rezultat nakon rezerviranja za rizike porastao je sa 130,7 milijuna eura na 210,3 milijuna eura, što je povećanje od 60,9%. “Ovaj razvoj ne odražava samo našu razboritu procjenu rizika, već i našu sposobnost da u izazovnim vremenima postignemo vrlo dobre financijske rezultate,” rekla je Herta Stockbauer.

Pripremajući put za novi rast
Vlasnički kapital Grupe iznosio je 1,8 milijardi eura na dan 31. prosinca 2023., što odgovara povećanju od 14,6% u odnosu na prethodnu godinu. Nakon što smo uspješno proveli dokapitalizaciju u svibnju 2023. kako bismo omogućili daljnji rast u osnovnoj djelatnosti, temeljni kapital povećao se je na 91,6 milijuna eura u drugom tromjesečju 2023.  Dionice su se mogle upisivati u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Bruto prihod od izdanja dionica iznosio je oko 38 milijuna eura.

Od travnja 2023. poslujemo i u Srbiji, putem novoosnovanog leasing društva. Nakon što smo se već uspješno etablirali u Sloveniji, Hrvatskoj i Slovačkoj, širenje na srbijansko tržište vidimo kao daljnju prekretnicu u našoj strategiji rasta.

Rekordna konsolidirana godišnja neto dobit
U prvoj godini nakon 100. obljetnice BKS Bank postigla je rekordne rezultate: konsolidirana godišnja dobit nakon oporezivanja iznosila je 179,1 milijun eura, što odgovara povećanju od 115,5 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu. Povećanje dobiti posebno se može zahvaliti promjeni kamatnih stopa, koja je dovela do normalizacije kamatnog poslovanja, kao i rezultatu društava koja se vode po metodi udjela, a koji je porastao s 20,7 milijuna eura na 90,4 milijuna eura.

Inflacija povećala administrativne troškove
S obzirom na zahtjevnu tržišnu situaciju, poseban naglasak stavljen je na dosljedno upravljanje troškovima. Unatoč tome, administrativni troškovi porasli su za 12,7%, što odgovara povećanju od 17,3 milijuna eura. Ukupni administrativni troškovi iznosili su 153,3 milijuna eura u 2023. godini. Povećanje je, među ostalim, posljedica učinaka vala inflacije i značajnih ulaganja u digitalnu transformaciju. Jedan od najvećih projekata također je usmjeren na Hrvatsku: “Od prošle godine marljivo radimo na standardizaciji u naše IT okruženje i harmonizaciji naših struktura na domaćem i inozemnom tržištu. Ovaj projekt nastavit će nas zaokupljati i u 2024. godini,” kaže Stockbauer.

BKS-leasing Croatia d.o.o.
U Hrvatskoj, osim bankarskog poslovanja, BKS Bank posluje putem leasing društva BKS-leasing Croatia d.o.o. BKS-leasing Croatia d.o.o. zapošljava 15 zaposlenika i ostvaruje godišnju dobit prije oporezivanja od 1,7 milijuna eura. Poslovni fokus je leasing vozila, opreme i nekretnina. Na kraju 2023. godine volumen leasinga iznosio je 116,3 milijuna eura.