2018. – izvrsna godina za BKS Bank

04.04.2019

BKS Bank grupa zadovoljno se osvrće na izvrsnu poslovnu 2018. godinu. Dobit tekuće godine je porasla za 13,8 posto na 77,4 milijuna eura, a bilančna suma za 11,3 posto na 8,43 milijarde eura. U Hrvatskoj je grupa ostvarila rekordnu dobit od 4,3 milijuna eura u bankovnom i leasing poslovanju.

„Za 2019. planiramo opsežna ulaganja u mrežu poslovnica, digitalizaciju i nekretnine. Rekordnih 35 milijuna eura planirano je za ulaganja u idućim godinama, čime ćemo i u tekućoj godini pokrenuti dobre stvari“, sa zadovoljstvom ističe predsjednica Uprave BKS Bank Herta Stockbauer.

„Uspjeli smo ostvariti sve svoje planove za 2018.“, naglašava Herta Stockbauer i dodaje da su postignuti vrhunski poslovni rezultati i ostvareni brojni strateški ciljevi.

1,8 milijardi eura novih kredita

Od samog osnutka 1922., svrha BKS Bank ostala je nepromijenjena: Stajati uz bok gospodarstvu i stanovništvu. Stoga je u izvještajnoj godini gotovo 96 posto volumena financiranja usmjereno na tvrtke i fizičke osobe u onim zemljama u kojima je grupa zastupljena bankovnim poslovnicama. Sa 31.12.2018. BKS Bank bilježi rekordni kreditni volumen prije rezerviranja za rizike u iznosu od 6,03 milijarde eura (+9,4 %). „Dobra gospodarska kretanja polučila su snažnu potražnju za kreditima. U Austriji i na našim inozemnim tržištima dodijelili smo tako 1,8 milijardi eura u novim kreditima“, izvještava Stockbauer.

Primarna sredstva na rekordnoj razini

Jednako dobro razvijalo se depozitno poslovanje. „Depoziti klijenata dosegnuli su novi rekord od 6,22 milijarde eura. U odnosu na prosinac 2017., postignut je porast od 9,7 posto. 2018. nastavljen je i trend porasta oročenih depozita i depozita po viđenju, dok su štedni ulozi zabilježili blagi pad“, navodi Stockbauer.

Bilančna suma premašila prag od 8 milijardi eura

Dobar razvoj poslovanja doveo je do značajnog porasta bilančne sume. „Tako smo protekle godine prvi put premašili prag od osam milijardi eura“, zadovoljno ističe predsjednica Uprave Herta Stockbauer. BKS Bank zabilježila je sa 31.12.2018. bilančnu sumu od 8,43 milijardi eura.

Dobit tekuće godine +13,8 posto

Izvrstan rast bilježi dobit tekuće godine koja se je sa dvoznamenkastim porastom od 13,8 posto popela na ukupno 77,4 milijuna eura. Izvrstan razvoj rezultata temelji se podjednako na porastu neto prihoda od kamata i od naknada. Usprkos politici niskih kamatnih stopa, koja i dalje opterećuje prihodovno stanje banaka, neto kamatni prihod povećan ja za 7,5 posto na 129,7 milijuna eura, a neto prihod od naknada porastao je za 11,2 posto na ukupno 55,5 milijuna eura.

Rekordni rezultat u Hrvatskoj

Član Uprave Alexander Novak osobito je zadovoljan razvojem u Hrvatskoj, gdje je BKS Bank grupa prisutna i na bankarskom i na leasing tržištu. „Godišnja dobit banke od 3,5 milijuna eura s plusom od 1,2 milijuna eura značajno je iznad vrijednosti prethodne godine. Jednako dobro razvijalo se društvo BKS-Leasing Croatia, koje je svoju godišnju dobit povećalo za 28,5 posto na ukupno 784 tisuća eura“, kaže Novak.

Snaga u kreditnom poslovanju

U trima hrvatskim poslovnicama plasirano je 100,65 milijuna eura novih kredita. Potraživanja prema klijentima su sa 31.12.2018. dosegnula 279,5 milijuna eura, a primarna sredstva povećana su za 31,8 posto na ukupno 138 milijuna eura. Porast novih poslova zabilježio je i BKS-Leasing Croatia d.o.o., gdje je leasing poslovanje povećano za 16,6 posto na 50,1 milijuna eura.

Porast prihoda na svim tržištima  

Poslovanje na međunarodnim tržištima dobiva na sve većem značaju u BKS Bank. Uz Hrvatsku, BKS Bank posluje i na bankovnom i leasing tržištu Slovenije i Slovačke. Od ukupno 1.119 zaposlenih, 258 ih radi u inozemstvu. „U Sloveniji smo u bankovnom i leasing poslovanju ostvarili godišnju dobit od 6,4 milijuna eura (+60 %), a početkom 2019. preuzeli smo 34.000 skrbničkih računa klijenata dviju brokerskih kuća te time postali najveći posrednik vrijednosnim papirima. Na našem najmlađem inozemnom tržištu – Slovačkoj – prvi smo put ostvarili uravnoteženi poslovni rezultat, zaključuje Alexander Novak.

Ambiciozni planovi za 2019.

Za kraj se Herta Stockbauer kratko osvrće na 2019. godinu: „U tekućoj poslovnoj godini su nam brojni ambiciozni planovi na dnevnom redu. S već spomenutim investicijskim proračunom od oko 35 milijuna eura ćemo svoju mrežu poslovnica pripremiti za „poslovnicu budućnosti“. U području digitalizacije ćemo u Austriji lansirati novu digitalnu internetsku platformu za financiranje stambenog prostora. Platforma nudi jedinstvene značajke za brzo podnošenje i obradu zahtjeva za stambene kredite. Povećani rast očekujemo u trgovanju vrijednosnim papirima, osobito nakon koraka poduzetih u protekloj godini u Sloveniji. Svoje tržišne udjele osobito želimo izgrađivati u Beču, Donjoj Austriji i Gradišću, a sa svojim rekordnim investicijskim proračunom planiramo potaknuti pozitivne gospodarske aktivnosti na našem tržištu.“